Sabah bah ni..Ko jangan!

Have you been in Sabah? Yes, Sabah bah..if not, you are most welcome here! No regret~

Awak tau tak, saya takut nak gi sabah..org kate org sabah ni terer buat2 org..eee takutnyaa..

Kawan saya kate sabah ni mcm las vegas..suke2 hati je nak minum arak,nak peluk2 awek,nk check in pun best,x byk checking..

Oooo..awak org sabah ke?..(sambil tgk dr atas ke bawah)..patutlaa..

Orang sabah tinggal atas pokok ke?

Aku tak reti sepatah pun ape org sabah ckp..kelakar dowhh!

Org sabah mana reti bab2 agama ni..maklumlaa..

Apakah? kenapakah mentaliti orang sedemikian rupa? Apa kata kita ambil sedikit masa to understand the truly sabah before judging us?

Awak tau tak, saya takut nak gi sabah..org kate org sabah ni terer buat2 org..eee takutnyaa.. @ Saya takut bah ni mau p sabah..urang dia pandai ni buat2..

Saya hidup selama 22 tahun di bumi Sabah..dan saya sihat alhamdulillah. Saya tidak pernah kena sihir orang,alhamdulillah lagi..saya bahagia dan saya cukup makan,sekali lagi alhamdulillah. Yes, i admit my relatives and some of my friends pernah kena sihir @ santau @ sindaat dan sebagainya..tapi, bukankah sihir itu ada di mana2? Bukankah sihir itu syaitan dan syaitan ada di sebelah anda di mana dia sedang cuba mempengaruhi anda walau anda membaca post ini di KK, Ranau, Kuching, Miri, JB, Melaka, Nilai, Shah Alam, Jerantut, Baling, Arau, UK, Tokyo dan semua tempat..bukan sabah sahaja kan yang ada syaitan dan mengamalkan ilmu hitam? Tu..dekat hujung2 kampung negeri u all pun ada kan? Then y u said Sabah ni terer2 buat sihir dkt org? Ada bukti atau kajian? Tiada kan?? Hanya sebaran am dari mulut ke mulut..lebih baik kita amalkan protection dr sihir ni based on our own religion sbb d mana2 pun kita, bila kita lbh baik dr org tertentu, bila kita berada d atas, ada hati yang hasad, ada hati yang benci, ada sihir yang cuba disampaikan : (  WALAU DI MANA2 PUN KITA..bukan d Sabah sahaja kay?

Kawan saya kate sabah ni mcm las vegas..suke2 hati je nak minum arak,nak peluk2 awek,nk check in pun best,x byk checking..@ Kawan sy bilang kan,sabah ni mcm las vegas..sukati ko lah ko mau moginum ka kogutan ka mau peluk2 gf ka..mau cekin pun siuk ni,teda kena cek.

Sabah mempunyai 32 suku kaum, Kadazan, Brunei, Rungus, Bajau, Murut, Bisaya, Sungai dan banyak lagi. Dalam satu suku kaum, ada Muslim ada Kristian dan ada yang pagan which tiada agama..Dusun for example, my grandmother is non-muslim before she marry my grandfather which means, dulu dia bukan muslim,now she is muslim but she still Dusun, my friend from Tambunan is Dusun but he is Christian (Roman Catholic), my bff is Dusun but she also a Christian (Sidang Injil Borneo), my Uncle is Dusun but he is Muslim and i am also a Dusun (half) and i am Muslim..u see now? Its very hard to detect whether u r Muslim or non-Muslim here. Face? emm..quite hard..if i didnt tell u my name,u can say i am a Chinese or whatsoever..the fact is,im Brunei mix Dusun and Muslim. So when people drunk, by looking at his face some may assume he is a muslim based on his looks but the truth is out there..he is not. Moginum or drunk is one of the tradition dalam perayaan Suku Kaum non-muslim in Sabah. Aramaitii..thats what people called and we as one of the ethnic here tidak boleh mempertikaikan tradisi itu, itu kan hak kaum lain, kenapa persoalkan? We accept it and we respect it..kite kan 1 Malaysia : ))

and 1 more thing that we might forgot..peluk cium minum arak bukankah ada di setiap ibu negeri yang ada kelab malam?

Oooo..awak org sabah ke?..(sambil tgk dr atas ke bawah)..patutlaa..@ko urang sabah ka pulak?patutlaa..

Kenapa? ada mulut ada hidung ada mata ada tangan..sempurna sifat. Itu semua mind set kita saja..bila kita fikir negeri orang tu buruk, kita pun tgk org2 dia buruk jugak. Jadi betulkanlah fikiran, insyallah kita tgk orang lain pun betul jugak.

Aku tak reti sepatah pun ape org sabah ckp..kelakar dowhh! @ Saya tia paham apa urang sabah cakap, lucu ni!!

Its call dialek..bahasa jiwa bangsa: ) If sabahan, hanya dengan slang saja we will know dia tu dr tawau or from sandakan or ranau or papar or kk..its the same with people negeri lain kan? U know dia from kelantan bila dia kecek kelate, awat hanpon ikat getah..hok ni,cari line, penang kan? Kamek sik tauk kenak cam ya, is sarawakian..so apa beza? Hormati bahasa orang lain,moreover..its a good oppurtunity to learn another language rite?

Org sabah mana reti bab2 agama ni..maklumlaa..

Kita ada masjid, kita ada sekolah agama, kita ada belajar mengaji..in fact, the 1st person yang mengembangkan agama Islam d ranau is a sabahan. dan alhamdulillah kita semua dalam 1 negara, jadi terima kasih kepada ustaz dan ustazah dari semenanjung yang rela berkhidmat d sabah untuk menyebarkan ilmu agama di sini. Tak semestinya we are from sabah we dont know how to pray, we dont know how to read jawi,tak pandai baca Al-Quran..please make it clear..itu semua atas usaha individu itu sendiri.

Saya tidak menulis untuk menyakitkan hati pihak lain, i am so sick with some people who keep asking those questions and lets make all these things clear. Jomla pegi Sabah..no worries!

We have the best island

We have the highest mountain

The largest shopping complex

The Lost World

and we have beautiful chicks!

RIGHT AWAY FROM THE LAND BELOW THE WIND!

peace,no war

17 responses to this post.

  1. Posted by Dewi on March 15, 2010 at 9:55 am

    Cayalaa…kenyataan yang cukup mantap…sa tabik!!!!

    Reply

  2. Posted by 3my on March 20, 2010 at 7:25 am

    saya jumpa org sabah buat pertana kali, saya sudah suka. masa tu MSSM olahraga di Pahang.
    ambil gambar dgn mereka, biasala orang hensem, memang ramai yg mau bergambar bersama. tapi kawan ckp, “kau amek gambar dgn org sabah? kau kene bomoh nanti baru tau. aku rasa takut juga, tapi da 8 tahun da, takde apa-apa pun.. alhamdulillah…

    jumpa lagi kali ke dua, masa ni di kolej. oog sabah ni, senyap ja, baik2 ja. tak kacau org pun. x berkawan rapat dgn dia sebb aku berkawan dgn budak2 nakal. budak baik x bole kawan dgn budak nakal.

    kali ketiga, di uitm, satu kelas. sma juga. senyap, baik2 ja. orang sbh ni memang sepesen kot. tak taula mgkin yg aku jumpa semua yg baik2 ja, kebetulan kot. belum jmpa lgi yg jahat…

    jumpa lgi, jumpa lagi… masih x da yang jahat

    orang sabah cantik2 putih2. aku ada jumpa seorang ni. budak ranau. tapi tua aku 2 tahun. sepatut pggil dia akak tapi mau ngorat kn… hahha dia pun baik tapi skrg da kawen da…semoga dia bahagia.

    aku x cari, tapi dia datang sendiri… akhirnya aku berkasih dengan orang sabah… dia pada aku perfect..

    pada aku org sabah memg open minded, tapi masih terkawal lagi. tgk orang juga la… d mana2 pun ada orang minum arak. tak perlu pergi sabah, kawan aku minum arak di depan aku. aku duduk semenanjung…..

    nanti mau pergi sabah, baru tau cantik ke tak.. so… orang2 sabah di sabah, tggu aku di airport sabah… daa bah…

    Reply

  3. Posted by Wai on March 23, 2010 at 9:18 pm

    waahhhh..sy suka kenyataan balas ko….Hidup SABAH..

    Reply

  4. Yes…..! aku stuju bah!!ani baru tah!! kdg2 aku pn rs kureng kalo da org bilang,urg sabah kolot drpd smnjg…dimana2 pn sama…live life cool!!

    Reply

  5. DEWI,WAI n SANGGUPA : bukan semua org sjung fikir mcm ni but then as a sabahan, kalao diorang salah, betulkan dgn bukti..kita x payah marah2 kan?hehe..long live sabah..LOVE IT!!

    Reply

  6. 3MY : Terima kasih sbb fikir kami mcm tu..u are most welcome to sabah..dan semoga berjodoh dengan orang sabah ..hehe

    Reply

  7. ya betul….first time wktu aku dpt twrn ke sabah punya la dlm dilema….sbb jauh,tkut pedalaman,ditakutkan lg dgn santau2 ni….

    bila smpai sabah,aku rs mcm kampung sdiri la plak.kdg2 kampung aku pn aku lupa…

    salah fhm ini disebbkan oleh media…asyik2 kalu brita psl sbh bukn mau tnjuk yg elok…gmbar hutan jua di paparkan.dokumentari pula psl org asli….kesushn idup n mcm2 lg.salah siapa?

    sesiapa yg dpt peluang ke sabah, datglah…lihatlah dgn mata anda sendiri…jg pcya ckp org.

    Reply

  8. ooo…where r u from sanggupa? hari tu ada berita pasal betapa kuno nya org d pulau banggi,siap pakai cawat lg but luckily they have mention itu cuma ada d pulau banggi..sepa yg nda baca semua tu will assume semua mcm tu : (

    Reply

    • aku dr kelantan…salah media…kenapala dorg nda paparkan yg bagus2…d smnjg pun ada jua yg bercawat…lg sandi yg tggl di kota pn nda da ruma….yg bercawat di klab2 tu nda pyh crita la hahah

      Reply

      • kelantan?bagusnya bahasa sabah anda : ) siap ada sandi lg..hehe. we need sabahan to stand up to show we r not like that..academically maybe?

  9. adedeh….ya kan…semenanjung sllu pikir camtu bha…sakit juga aty lah…..kan…..tp mlas maw ckp juga bp sama juga penat 2 mulut dorank ckp nt….1 saja klu dorank maw betul taw…datang lah ke sabah…mmg ada juga yang sindaat2 tu tapi itu bila dorank rasa terancam bha 2…jadi klu pergi tempat orang jangan buat macam masuk rumah sendiri…kan…kan…

    Reply

  10. sindaat tu mana2 pun ada bah kan..hehe..ya,sbg reminder utk kita jugak tu..kalau pg tmpt dorg pun,jgnla kita tembirang2 sana,low profile tp hebat..wahh..

    Reply

  11. Posted by rafshan on March 27, 2010 at 8:49 am

    the best part is the last part.

    beautiful chicks? gambar tu yg tak tahan. hahahahaah XDDD

    Reply

  12. itu gmbr koleksi peribadi..hahaha…ingat mau letak gmbr sendiri tp takut rmi peminat : D kikikiki..

    Reply

  13. Posted by marck on August 2, 2010 at 2:54 pm

    wah terernya kawan aku ini membidas semua isu2 tersebut.terima kasih di atas usaha tersebut yang mana selama ini tidak pernah saya terfikir.teruskan perjuangan anda dan kami semua akan sentiasa menyokong usaha itu.hidup sabah hidup sabahan…ARAMAITIIIII………..

    Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: