Rambut mesti cantik!

hai…lama tak menulis. sedang cuba menstabilkan kehidupan yang banyak berubah. From student life to penganggur, from musim badminton to jabulani waka waka eh eh, from ada jerawat to yilek to ada kembali, from green to black to green lagi, from owned to free..ehehe..i love this life! Hadiahkan lagi ujian itu agar aku bisa kuat menghadapi hidup..ehem.

Motif entri ni utk my fren yg asyikla bertanya how to jaga rambut..okla,ini utk ko yek.

Wanita ibarat mutiara..semakin tertutup..semakin berharga..

tapi tutup2 juger, yang kena tutup pun mesti cantik kan?

i think jaga rambut senang saja..cuci,conditioner,treatment n conditioner lagi🙂 maybe sy agak bertuahla dapat rambut senang jaga,alhamdulillah. Untuk wanita bertudung.,anda dinasihatkan utk tidak mencuci rambut awal pagi masa tgh berlari2 anak kejar masa pegi kerja sebab ur hair is not completely kering then suddenly u tutup. Seksa rambut kak..

Another thing..dont ever use hair dryer,biarla rambut tu u let go dan angin mengeringkan sisa2 air. Menurut pengalaman sy sejak ada rambut, air-cond lebih cantik keringkan rambut rather than fan. Lembut gitu..

I did tried byk shampoo..local brand(adakah?) n international brand..vosene,pantene,head n shoulders,rejoice,dove,herbal essences, loreal, schwarzkopf..none of them can beat the best i ever had..sunsilk🙂 n thanks to sunsilk sebab buat this amazing set of damage reconstruction. Sangat2lah berpuas hati..pernah suggest to friends n family (digi effect) n they all pun bg respon tiptop! tapi pakai satu set na..bukan pakai shampoo saja,kering lah itu rambut.

itu sajala..im not very particular with hair,lucky me saja tp i love it kalau rambut cantik…bangun pagi pun still cantik..suami pun senang…ehek.

If u women want some tips..here i got from somewhere.

1. Sebelum tidur, pastikan sikat rambut terlebih dahulu.. supaya bangun tidur nanti xdelah rambut mengerbang macam pontianak harum sundal malam😛 nanti husband tengok terus pengsan tak bangun2.. bukan senang nak cari husband baru, so husband yang ade tu jagalah betul2..😛

2. Lepas bangun tidur sisirkan rambut dengan tangan dahulu untuk meleraikan kekusutan.. kemudian barulah gi mandi..

3. Syampukan rambut dan “massage”kan kepala, kemudian letakkan pelembab di bahagian atas, tepi telinga dan hujung rambut. X perlu lumur seluruh rambut, nanti rambut akan kelihatan berminyak. Kemudian bilas dengan air bersih sebersih2nya.

4. Keringkan rambut dengan tuala, elakkan guna pengering rambut kerana ia boleh menyebabkan rambut kering dan tidak bermaya.

5. Elakkan sikat rambut ketika rambut basah untuk elakkan rambut gugur kerana ketika rambut bsh, cengkaman akar rambut pd kulit kepala agak lemah. Kalau nak letak minyak, pastikan tidak terkena kulit kepala kerana ia boleh menyebabkan kulit kepala berkelemumur.

6. Pakai tudung setelah rambut kering.

7. Pastikan rambut dibiarkan bebas tanpa diikat apabila berada di rumah. Untuk memastikan rambut boleh bernafas dan untuk mengelakkan rambut berbau.

8. Untuk melebatkan rambut, lumurkan santan. dan untuk melicinkan rambut rajinkanlah diri meletakkan perahan limau purut atau limau biasa..

9. Untuk mendapatkan hasil yang lebih baik, amalkan meletakkan minyak kelapa yang dimasak sendiri. Walaupun baunya agak kurang menyenangkan, tetapi hasilnya begitu menakjubkan.

P/S: 8 dan 9 saya belum pernah buat..

Allah itu cantik dan sukakan kecantikan maka jagalah kecantikan diri anda wahai kaum Hawa.Islam adalah agama fitrah jadi islam sentiasa mementingkan fitrah manusia.Fitrah wanita adalah sentiasa ingin kelihatan cantik walaupun mukanya bak bulan purnama,jadi Islam membenarkan wanita untuk menjaga kecantikannya tapi bersyarat.

So everybody..do take care of ur hair..jgn malas2 tau.

i wish!

4 responses to this post.

  1. hehehe….

    iklan…

    salam hangat…

    makasih ya infonya…

    salam hangat…

    Reply

  2. Posted by sns on June 22, 2010 at 12:05 pm

    If tak basahkan rambut every morning, rasa mcm tak lengkap je mandi pg tu..hehe.
    Mayb that’s 1 of the reason rambut rosak & gugur byk kot..isk

    Reply

  3. hehe..kalo sy nk cuci rmbut awl pg kena bgn awal lg jun2..completely dry dulu b4 pki tdg..

    Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: