Manusia memang tak sempurna

Bila ada yang tak kena, kita kutuk.

Bila ada yang tak berkenan, kita tinggalkan.

Tak sedar ke yang kita pun memang tak sempurna?

Kita sama-sama manusia yang tak sempurna, so kenapa nak demanding?

Aku cilok ayat dia..

tapi ‘sempurna’ tu sama tak dengan ‘terbaik’?

contohla ayat :

aku bukan cari yang sempurna,tapi aku nak cari yang terbaik.

terbaik di sini mungkin yang paling kurang kesalahan atau menghampiri tahap sempurna. kan?

semua orang nak yang terbaik bila bercinta sebab nak bawak kawin, so ada hak la nak pilih yang terbaik. kawin kalau boleh nak sekali je sebab tu kita jadi demanding.

kita demanding tanpa sedar kita pun bukanlah menghampiri tahap sempurna tapi dambakan yang seperti itu? tak payah tepuk dada..duduk diam2,guna akal🙂

bila dah jumpa orang yang kita sayang, bukankah kita sayang dia sebab diri dia? diri dia termasuk masa silam dia, keluarga, kelebihan, kekurangan dia? bukankah? ataupun dari mata turun ke hati? saya sayang dia sebab dia cantik comel hensem? kalau sebab itu, dia eksiden muka dah tak hensem for sure lah kan sayang tu kurang.

kalau betul tak boleh sayang semua tu,jangan mengaku i love you much, jangan cakap nak hidup sampai tua, end up bila masa silam dia datang,bila kau dah tau kekurangan dan kesilapan dia..dia tu teruk la dulu,dia dah tak reti layan kau, kau tak boleh pula terima. Mana sayang kau yang konon2 nak hidup sampai tua? Mananya?

Why not kau terima je kekurangan dan masa silam dia? tapi bukanlah dia tu kuat marah kau telan je semua, kau bagila nasihat ke,baca doa ke..at least u are trying kan?kan kau sayang dia?

Bila fail in relationship, orang tanya kenapa putus?ada tak orang tanya ada berusaha tak?

Aku dah cuba..tak bolehlah.

Betul ke tak boleh?

Betul ke dah usaha?

Kalau betul tak boleh dan betul dah usaha keras sekeras2nya sebab kau sayang dia kan..so kena usaha atasi apa2 yang merosakkan relationship.tapi tetap tak boleh jugak, cari lah jalan keluar dengan baik. You are trying hard and you fight for it tapi tak semua benda berjaya.

Belajarlah menerima apa adanya, memberi tanpa mengharap balasan..nak demand sangat buat apa? Jaga air muka? Duniawi semata.

Aku menulis untuk peringatan aku jugak sebab ada orang sedarkan aku, kita memang tak sempurna…

Tak perlu mencari teman secantik Balqis,
Andai diri tak sehebat Sulaiman..
Mengapa mengharapkan teman setampan Yusuf,
Jika kasih tak setulus Zulaikha..
Tak perlu mengharap teman seteguh Ibrahim,
Andai diri tak sekuat Siti Hajar..
Dan mengapa didambakan teman hidup bak Siti Khadijah,
Kalau diri tak sesempurna Rasulullah S.A.W.

6 responses to this post.

  1. Terbaek punya entry!!!!hohoo… sangat meletops!

    Reply

  2. inspired by ur bestie..hehe

    Reply

  3. terbaik

    Reply

  4. Posted by purplemint on August 9, 2010 at 9:09 pm

    love this entri!

    if you really love someone, you must b prepared to know her/his faults and love them even more…. eventhough you might b hurt….
    Sometimes, it worth n make your love keep more stronger..
    Let your LOVE be stronger than your heart n ANGER!

    Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: