Archive for the ‘MY LIFE AS STUDENTS’ Category

I Am Not A Coffee Lover

Semalam (bagi orang semenanjung) atau kemarin (bagi orang sabah)..saya cuma tidur 2 jam. Last minute study adalah kegemaran saya. Walaupun saya sedar itu perbuatan yang kurang baik tapi what to do..payah sangat information awal masuk dalam long term memory jadi saya cuma bagi dia masuk dalam short term memory, lepas exam terus hilang. Ehhh..taklaa, saya ingat lagi Dewey Decimal Classification walaupun sekali baca dan walaupun saya tak suka nombor. Hebat kan? Hehe…sebab saya guna akronim ler..sungguh aku tak mampu menghapal dereten kod nombor. Jadi, last minute study boleh saja kalau before ni korang pokes dalam kelas dan study ckit tapi teknik ada kay…terer kan saya berkata2.

Back to the title above, yes..saya bukan pencinta kopi kabana, kopi kapal api, black coffee, kopi tenom and even nescafe. Dulu masa kecik comel, ada kurang sopan sikit..bila datang rumah orang, then kena serve kopi..maunya tarik muka tak mau minum.kesian tuan rumah, minta maaf ye. tapi sekarang ni walaupun tak kecik dan tak comel tapi ada sopan sikit, apa yang dihidang, itu yang dirasa. Kau datang rumah orang, orang dah serve, manis pahit tawar telan sajala. Kita kan rakyat 1 Malaysia : ) kau nak sedap pegi oldtown ye.

Dan sebenarnya..saya pernah jadi caffein addicted. Series, sehari tak minum 3 gelas cam dunia tidak berseri. Ini semua gara2 last minute study (LMS)..yes,ini salah satu contoh keburukan LMS yer. dan ditambah lagi faktor saya tak dapat study masa orang tengah ramai, so i choose to study pukul 12 smpai kul 5. waktu klimaks mimpi ko gigih gigih stadi ye. takpe, yang penting masyukkk. Jadi, untuk tahan mengantuk walaupun dah tdo kul 8, kita ambik secangkir kopi dan teguk..untuk student hostel cam saya dulu kala, nescafe paketla tu..kalau bukan merah 2 peket for sure hijau sepeket..terkadang overdose lagi. kuning wa tak layan bro..minuman budak. hikk..jadi bila tetiap malam macam ni..kaffein boleh menyebabkan ketagihan. So i become coffee lover for a while..black coffee masih tak boleh telan. I go for oldtown white coffee, segala cappucino n mocha harus dicari bila masuk kedai.

Sadly…or should i say..luckily, my migraine getting worse, dan jantung semakin laju dan sakit. Memula tak perasan its all your fault kupi but then when stok kopi telah habis, i drink milo..lama jugak dan migraine memang amat jarang menyapa, jantung pun kembali normal. After that, aku sudah pencen jadi coffee lover and i am happy this way : ) sakit jantung dan kepala..i cannot explain how they hurt me a lot~

Just for info..kafein menyempitkan salur darah yer. and eventho minum kopi boleh menghilangkan rasa letih, u will feel laaaagi letih bila kesan kafein hilang. For those yang addicted, korang kan mesti rasa letih kalau tak ambik kopi kan?

For coffee lovers out there, minum berpada-pada ya. Setiap minuman dan makanan akan diperoleh manfaatnya jika diambil dengan sederhana. Apa jua yang diambil secara berlebihan akan memudaratkan. Eh, milo pun ada caffein kay..i am milo 0 addict now : (

Kemain panjang, this entri purposely just want to let u know i just bought sabun aqura tahan mengantuk setelah kopi tiada dalam kamus hidup lagi. Jadi i try this so i can still continue with my LMS project..hehehe..tomorrow got paper maa…

I bought at RM11..ada orang jual masa jalan-jalan cari makan…dan memang tak mengantuk! Cuma jerawat ada gatal2 ckett..

Entri bukan untuk promosi kay. Bye.

Advertisements

3 MINGGU MENGUNYAH ILMU

mengunyahhhh..macam terer bunyi : p eksyen saja la..hopefully this final sem i can answer all questions confidently!

My 1st paper will be on..tomorrow 😥 ..huk,kenapa aku masih di sini?5 minit saja la update blog dan selebihnya buka muka buku. Kalau dalam diari, siap tulis schedule exam kan..jadi aku pun mau tulis schedule exam dalam ni. (manatau korang nak wish atau doakan aku) (“_-)

20/04 –> 2 to 5 pm

22/04 –> 9 to12 pm

23/04 –> 2.30 to 4.30 pm

29/04 –> 2 to 5 pm

30/04 –> 2.30 to 5.30 pm

5/05 –> 2 to 5 pm

*jangan lupa doa tau..

blog maybe jarang update..lepas ni kalau 5 entri sehari pun xpe, katanya tanam anggur kan. tapi kalau bisnes ubat kurus aku baikkk punya..sila tahan rindu yer.

ooh..aku teringat pantun 4 kerat seseorang..dia bg masa nak midterm hr tuh

kejayaan dengan usaha adalah baik,

kejayaan tanpa usaha adalah tuah,

kegagalan dengan usaha adalah ujian,

kegagalan tanpa usaha adalah padan muka!

riteee??? pantun ni ntah betul ke tidak,ingat2 lupa..nak refer pun hp lama da x becas.

p/s: bisnes ubat kurus dah ada 2 customer..alhamdulillah : )

betul laaa..tak tipu!

**update pantun on April,21st

Kejayaan dengan usaha adalah ganjaran,

kejayaan tanpa usaha adalah kebetulan,

kegagalan dengan usaha adalah ujian,

kegagalan tanpa usaha adalah padan muka.

We Play Hard, We Study Hard

Sebenarnya kesah ini telah basi..di mana ia berlaku beberapa minggu lalu. Aku pon dah lupa date dia tapi tak apalah, tengah rajin menaip kan..ketak ketik ketak ketuk. Ingat lagi masa mula2 tulis blog ni, cekgu ada bitau macam mana buat Snakes n Ladders sendiri kan? Inilah kalau korang malas nak cari.

Kesahnya, setelah permainan ini dibuat dan diletakkan di sudut permainan Pusat Sumber SMK Lok Yuk, Likas, Sabah..kita kena uji sama ada games ular dan tangga ni mampu menaikkan level pengetahuan bebudak ni. Katanya games for education kan..lainlah game Galacticos Football (saja nak bagitau aku addicted dengan game ini..manatau dapat take over Alex Ferguson).

Begini..mula-mula,kita ambik beberapa student lower form sebab soklan ni utk level PMR. 4 orang la player dia, kalo ada reserved pun bole : ), then ada sorang kena jadi pembaca kad tapi disebabkan kami ada so cikgu2 ni lah yang jadi pembaca kad. Ok, pas dapat cari mangsa..kita bagi diorang duduk,ambik giliran dan baca arahan dolu kay. MESTI! Macam ni…

Aik..sori ler,i punyer watermark teratas cket,technical error.

Then..biar diorang main. Whenever they stop by tempat yang perlu question, biar diorang jawab.

(Part ni paling best..bersusah payah hang dok pikiaq jawapan..clap clap)

Motif gambar ni bukan untuk menunjukkan aku tido, tetapi membuktikan game ini mampu menarik perhatian students. See? So..game ni main sampai habis tau tapi disebabkan kesuntukan masa sebab diorang ni kena pegi perhimpunan, lagipun bila dah sampai kemuncak, tiba2 bernasib malang masuk perangkap sang ular. Malang tidak berbau, bila kita di atas, bila-bila masa sahaja kita boleh jatuh ke bawah. (Mode Cikgu)

Gigi arnab dan muka kuih donat. (Bukan mereka berdua ye)

Bergambar dengan orang-orang kurus, hasilnya seperti ini. Dont say i am fat (T_T)

Lepas diorang habis main, ask them to fill in the questionnaire so kita boleh tau pendapat about this game dan penambahbaikan yang boleh dibuat. (Skema kan?) Sebelum balik tu, students ni say thank you dan yang bestnya diorang cakap dekat aku “Kami balik dulu ye kak”..Kakak tuu..

Okay, so words of the day..

KITA KUAT MAIN TAPI KITA LAGI KUAT BELAJAR

KALAU NAK PANDAI, BELAJAR..KALAU NAK HASIL, USAHA!

terima kasih cikgu

update**5 April 2010 rupenyer

MALAM PENDIDIKAN 2010

Well..very light entri..mari tgk gambar sahaja. Of course, behind every photos got the story. Malam Pendidikan tu nama simplenya MADIK..impian student pendidikan, am i rite? Sebab malam tu dapat Anugerah Dekan. Itu perception masa tahun 1,2 and 3 dulu..for me, MADIK is the nite where all the final year students gather together sebab after this..bila lagi dapat beramah mesra. At last, 4 years bertungkus dan lumus..the time is up! U ready or not..that’s it man..life must go on. Face the real world out there and teach your students teacher!

ok..here some of my friends..which i will remember for the rest of my life~

These people are my evergreen and everlasting friends. Witch, Boss, Photographer, C Slim. Too bad Linie n Olly cannot come 😥

We are Manchester United Supporter Trust (MUST). Zulkifli Pari, Ahli Sihir dan Shorty.

Beautiful ladies. Elwyna, Lenny Vera, Rohana Ganis, Azila Diana n Dora. Cun seh korang~ Belum tercapai lagi hasrat kita bersama-sama bermain-mainan.

Gojes ladies with 2 indian guy, most handsome in Biology course and very supporting! Stephen Isaac and Gunaraj Jeevan.

Boovanishwari, Vithiya n Nitia..the longest names in my fb friend. My kosmate and happy go lucky girls.Seriesly!

Nur Heliza Helmi..raise your hand if u didnt know her. Should be my senior but officially my kosmate for 2 years. Dia sangat gila dan gila dan gembira. What a beotipul skin she had!

Kawaiiii!! Our ketua kelas since 1st year! Lee Ping Yin..tawau mariiii. Very patient woman! thanks a lot Ping~

TESLIAN..Rose Darwina Herliza and Nurul Nadia Azaheri@ Datin gituu..I know Awin because she is my fren’s roomate..Farah..very sophisticated and nice!

Structure n cell biology, botany, zoology, microbiology, biochemistry, genetics, ecology, plant physiology, animal physiology,systematic, biotechnology, biology teaching methods..DONE with u all guys! Education with Science Major Biology, minor Chemistry~

My previous kosmet..for a year before i change my major. Education with Science Major Chemistry,Minor Biology. Best!

The most ‘talkabout’ photo. Nice. Franly Amai the singer, Jafrin Jeilin, Awan Abdullah, Suhaini Saung, Nurlina Bolong, Zul, Dina, Vitty, Shekien n Hafeza.

I like this pic because i look smaller

IM GONNA MISS MY COURSEMATES

~hugssss~

SNAKES & LADDERS versi DIY

Semua orang pernah main Snakes n Ladders kan? kan? kannnn? Hehe..instead of Sahibba, Saidina, Monopoly, Scrabble, Dam n Chess..this is one of the favourite game played in the school whenever we have free times. Its good for build up children’s mind..For those yang hilang ingatan or tida pernah main game ni, this is how it looks like.

Kalau u stop at the ladder, sila jangan malu2 naik, eksesais ckit tp if u stop tempat snake sedang baring2..make sure u escape from it before the venom inject into ur body and u kong…turunlerr..

So, alkesahnya..I received this assignment for my teras sekolah subject. For those who read this and not from UMS, sekolah means faculty. This assignment is for Teknologi dan Pusat Sumber Sekolah, lecture by Dr. Sabariah Sharif, my previous supervisor for thesis @ PSMP (Projek Sampai Mati Punyerla). We are working in  group..altogether 40 persons per group. But we have to separate it into 2 small groups..one for Pusat Sumber and the other one Teknologi.

Sokay..17 people go for Teknologi group including me and my bff.

Then, the school that we choose is S.M.K Lok Yuk, Likas..thanks to Linie n Whaney sebab dapat cari sekolah. The library is quite big so we decided to built an ABM based on games.

Snakes and Ladders…yes it is.

So here we go!

The things that u might need:

  • Cardboard (depends on how many boxes u wanna do)
  • Colour paper (for boxes) – the small one so u dont need to cut it off
  • Rope
  • Ice cream sticks (colour available)
  • Numbering ruler
  • Ribbon
  • Some sticker or whatever u like sbg perhiasan
  • Fibers dye (to colour the rope)
  • Glue
  • Scissors
  • Dice (handmade or ready made)

Sila baca arahan.

1. Nobody plan to fail, they fail to plan, so plan ur work and work ur plan. Jadi, pelan mesti ada! Sketch 1st before u do it. Thanks to Ben, Nassir and the rest.

2. Ukur baju d badan sendiri..heh..ukur border so it will look tidy n nice.

3. As we want to make this ABM easy to carry, so kami buat dia boleh dilipat. A ribbon is used to tie both cardboard. Make a hole using nail and rocks (by Nassir) and tie the ribbon nicely (kemahiran ERT by non ERT student, Geraldine).

4. Make numbering to the colour cards. (Judith,Linie,Sylver, Betty,Kilique,Jayn, Roger)

5. Arrange the colour cards so it will looks like boxes on the cardboard. It depends on how many boxes the cardboard bole angkat. Ours is 80 boxes.

6. Gamkan kad warna to the whole cardboard (thanks to me)

7. Before that, make sure u oredy dye the rope with ur own desire colour. Here we choose green and pink. (my fav).

8. Now, for 2 hero and heroin..the snakes and ladders. Patah2kan ice cream stick to make the ladder and arrange it mengikut ketinggian ladders while for the snakes, make sure it looks like a snake not a rope.hee. Gamkan snake and ladder on the boxes.

Aktiviti letak gam not hisap gam

Gamkan atas boxes

Tanda stars, question marks and so on is depends on ur creativity

9. Do not forget to prepare ur questions cards and suprise cards(itukah nama dia?) thanks to Wanie and Sue.

10. Now, u can proudly says..this is our own Snakes and Ladders!

SEKIAN